Det håndgribelige i det uhåndgribelige

Når man træder ind i operahuset på Holmen, kan man tydeligt fornemme den traditionsrige historie, som bliver beskrevet med stolthed på Den Kongelige Operas hjemmeside. Her er det ikke blot selve operaforestillingen som er oplevelsen, men en samlet pakke af flere forskellige ting, der skaber en unik oplevelse. Den formelle og højtidelige stemning er tydelig, ikke blot ved synet af den imponerende bygning, men også når man ser personalet i formelle uniformer og alle de fint påklædte gæster. At besøge den Danske opera er næsten en højtidelig ting.
”Den Kongelige Opera er den førende opera i Skandinavien”, står der på operaens hjemmeside, som yderligere fremhæver operaens kvalitet, ved at fortælle, at den som et af de få operahuse i verden, kan præsentere et fast solistensemble. Det fremstår tydeligt, at Den Kongelige Opera tager stolthed i at kunne levere en unik vare af høj kvalitet – hvilket rammerne for forestillingen jo også afspejler.

Den Kongelige Opera er en vigtig del af Dansk finkultur. Selvom opera og de tilhørende traditioner i sig selv som sådan ikke er Dansk, så er det noget vi har taget til os og gjort til en del af vores egen kultur. Det nye operahus bevidner i sig selv om betydningen denne kulturarv har. Den enorme facade peger ud mod hovedstaden, med en udsigt der peger ud mod vandet, uhæmmet af andre bygninger, træder bygningen frem i bybilledet med stolthed. Det overdådige interiør med den store, nærmest kubeagtige sal med guldbelagt loft, udstråler stolthed og finkultur.
Operahuset, der som bygning i sig selv er imponernde, er blevet et ikon for Danmark, en håndgribelig del af vores kulturarv. Håndgribeligheden går da også blot så langt, for den kultur som bygningen rummer er af en uhåndgribelig karakter. Uden denne ville selve bygningen virke meningsløs og livløs.
At gå i Den Kongelige Opera er en oplevelse som ikke kan fastholdes. Vidst kan man filme en operaforestilling og dermed bevare lyden og billederne derfra. Men et par højtalere kan ikke tilnærmelsesvist gengive lyden af storhed, dybde og renhed som emmer fra et klassik orkester. Ej kan de heller fange det grandiose og omfanget af vokalen, når man kan mærke sopranens høje toner fylde hele den store sal.
Oplevelsen af Den Kongelige Opera af en højtidelig, storslået og formel karakter. Bygningen afspejler alle disse aspekter og giver et indtryk af kulturen den rummer, men den danner blot ramme om den kerne af finkultur, som den rummer.
For at opleve denne kultur, må man have hele pakken med. Det er en pakke som skabes i samspillet mellem publikum, musikere og selve institutionen – her inkluderet bygningsværket. Det er en vigtig del af den Danske finkultur, som blot kan bevares ved om og om igen at reproducere forestillingerne i den formelle sammenhæng i den store bygning.

Leave a Reply