Folkeklubben: Spillemænd anno 2014

De seneste år har Danmark været ramt af en bølge af unge, dansksprogede musikere, der for alvor har pustet liv i folkemusiktraditionen. Den danske trio Folkeklubben er et godt eksempel på fænomenet, og den 15. oktober er de aktuelle med deres andet album, Danmarksfilm.

 

-af Anne-Mai Vig Mott

 

Det er en nu svunden tid, da de danske husmødre kunne hænge vasketøjet op til tonerne af gårdsangere, gademusikanter og andre raske spillemænd. Dengang levede en ukompliceret musikgenre, spillet af folket, om folket og til folket. Denne genre, oprindeligt kendt som ‘folkemusik’, har siden 1960’erne gået under kategorien ‘traditionel musik’. I modsætning til den mere elitært udvalgte musik, er den traditionelle musik kendetegnet ved en helt bestemt stil dyrket af folket selv og udviklet gennem generationer. Denne musiktradition er ikke et unikt dansk fænomen, men en tradition, der kan høres i mange lande. Alligevel giver det mening at tale om den danske spillemandsmusik som noget særligt dansk. Den traditionelle musik i Danmark bygger netop på anekdoter om Danmark og danskerne, fællessang og autencitet . Det er den kulturelle og musikalske arv, flere danske musikere, heriblandt albumaktuelle Folkeklubben, nu spiller sig i forlængelse af. Deres musikalske stil peger tilbage på en musiktradition, der var engang, mens deres tekster peger på et Danmark som det er i dag.

 

Alt mellem Vega og en odenseansk bodega

Folkeklubben har eksisteret siden 2011 og består af forsanger Kjartan Arngrim, trommeslager Rasmus Jusjong og guitarist Rasmus Dall. Bandet er opkaldt efter den (eftersigende) første danske og dansksprogede folk(e)plade En Aften i Folkeklubben, med Cæsar, Per Dich og Poul Dissing fra 1965. De seneste tre år har det unge band turneret Danmark rundt, til skue for et noget broget publikum. De cirka 400 koncerter har været spillet så forskellige steder som på Mændenes Hjem i Istedgade, diverse danske festivaler, Hus Forbi-sælgernes julefrokost, Voxhall og Vega, intimkoncert for Kim Larsen på en odenseansk bodega og mange flere. Samtidig har de formået at skrive hitlistehistorie, idet de i 2013 toppede to så forskellige hitlister som den ærkedanske kolonihaveliste Dansktoppen og den ungdommelige og hipster-prægede liste Det Elektriske Barometer på P3 med numre fra debutalbummet Nye Tider. De tre unge herrer er med andre ord i usædvanlig øjenhøjde med den gennemsnitlige dansker, ung som gammel. Selv tourbussen er skiftet ud med en gammel sag af en cykel med trioens navn på siden og instrumenterne på ladet. Folkeklubben er i sandhed et folkets orkester.

 

Giv mig kanterne og et hjemstavnssagn

Selv beskriver Folkeklubben deres projekt som ”musik og tekst, der på poetisk vis tager stilling til den verden, som vers og omkvæd skal genlyde i”. Ligesom så mange danske spillemænd før dem, tager de udgangspunkt i Danmark og danskerne. Hvad enten de, som i nummeret Fedterøv fra debutpladen, giver danskernes fedterøvs-mentalitet en opsang, eller, som i nyeste single Danmarksfilm, hylder deres land, og med ordene ”Giv mig kanterne […] og et hjemstavnssagn” sætter fokus på et utrendy udkantsdanmark og gammel dansk historie. Musikvideoen til Danmarksfilm er desuden spækket med billeder af provinsmarked og pensionister, landsbyidyl og de tilhørende tosser, Vollsmose og villaveje, høstmodne marker og portrætter af ganske almindelige danskere.Deres tekster emmer af både samfundskritik, national stolthed, autenticitet, tradition og vigtigst af alt, er de til at synge med på. Gennem en moderne lyd, der blander folkemusik, pop og rock med vedkommende tekster, viderefører Folkeklubben en musikalsk dansk kulturarv. Selv fremhæver de arkitekten Poul Henningsen og filminstruktøren Jørgen Leths Danmarksfilm fra henholdsvis 1935 og 1971, som inspiration til deres eget album i forhold til at definere dansk identitet og mentalitet. Med samtidig respekt for genren og dennes traditioner, men med evnen til at føre den med sig op i tiden, lader Folkeklubben spillemandsmusikken leve i det årti den spilles.

 

 

 

 

Leave a Reply