Hele verden fejrer den store danske komponist Carl Nielsen

Carl Nielsen-året er lige om hjørnet, men hvilket kendskab har den brede befolkning egentligt til manden, der har givet os musikalsk kulturarv og føjet adskillige værker til listen over danske sangskatte. 

Af Heidi Schack Nannberg

De fleste danskere har igennem deres liv lyttet til og sunget med på flere af Carl Nielsens værker, men ved de nu også hvem der faktisk står bag melodier som Solen er så rød mor, Jeg ved en lærkerede og Jens Vejmand? Eller er Carl Nielsen for den almene borger, som måske ikke er interesseret i klassisk musik, bare blevet til en mand der har lagt navn til en sportshal i sin fødeby Nr. Lyndelse, hvor de en gang lagde vejen forbi i forbindelse med et fodboldstævne eller en badmintonturnering?

I forbindelse med 150 året for Carl Nielsens fødsel den 9. Juni, fejrer man verden over den danske komponist. Herhjemme er flere danske kulturinstitutioner gået sammen i en stor opsætning af: Konkurrencer, koncerter, udgivelser, foredrag mm. DR er en af hovedarrangørerne i dette store projekt, en af de første dele af projektet, der allerede er blevet gjort tilgængeligt for offentligheden, er en ny Carl Nielsen hjemmeside; www.carlnielsen.org. På denne side har man anskueliggjort en oversigt over Carl Nielsens værker med mulighed for lytning, en overskuelig billedrig tidslinje, et portræt af seks dele og et overblik over nogle af de større begivenheder der løber af stablen i forbindelse med fejringen.

Alligevel er en æstetisk veludført og fungerende hjemmeside jo langt fra nok til at skabe opmærksomhed omkring disse mange begivenheder, folk kan jo ikke finde ikke en side de ikke ved eksisterer. Det er heller ikke på Facebook at Carl Nielsen projektet når ud til store dele af befolkningen med sine, i skrivende stund, 285 likes. Heller ikke på Twitter tager Carl Nielsen året Danmark eller verden med storm, tværtimod – 18 følgere vidner om at brandingen, i hvert fald på de sociale medier, ind til videre har slået fejl. Men måske er det heller ikke der de vil nå ud til deres målgruppe?

Tænkes der i langsigtede planer er det jo det jo den yngste del af befolkningen hvis interesse, det gælder om at fange. Både ud fra antagelsen om, at de skal viderebringe den danske kulturarv, men også fordi man ofte antager at det er den ældre del af befolkningen, der allerede har størst interesse og kendskab inden for områder så som klassiske komponister. De har derfor valgt en anden metode til at få alle disse børn involveret, noget man har gjort igennem et samarbejde med de danske folkeskoler. Man har i forvejen haft kampagner som for eksempel Skolernes Sangdag, hvor man forsøger at vedligeholde traditionen om fællessang, og hvilken bedre måde at promovere Carl Nielsen på end igennem sang. Derfor bliver der hver 14. dag udsendt et nyt værk af Carl Nielsen til skolerne, samt en indspilning af værket med pianisten Anne Øland som børnene kan synge med på.

Hvad resultatet af Carl Nielsen-året munder ud i, må tiden vise, men en af forhåbningerne kunne være at gøre danskerne mere opmærksomme på Danmarks måske største komponist. Et hurtigt kig på kalenderen med opførelsen af Carl Nielsens værker viser at dette er noget der breder sig langt ud over de danske grænser: I flæng kan nævnes Storbritannien med opførelsen af 25 værker, Tyskland med 22, USA med 13, Sverige er oppe på hele 27, disse er blot de lande der topper listen, selvfølgeligt overgået af Danmark med hele 76 opførelser, der løber af stablen fra november 2014 og et år frem. Når man ser på denne kalender falder man over tanken om hvorvidt vi egentligt har taget Nielsens talent lidt for givet, jo vist vi synger hans sange, men med musikken der er verdensklasse og en international interesse for, burde han få en plads ved siden af H.C Andersen i vores alles bevidsthed, og ikke blot blandt musikinteresserede. Forhåbentligt ender Carl Nielsen året med at gøre den brede befolkning opmærksomme på,  hvem det egentlig var der stod bag de sange som så ofte blev sunget til fællessang under ens opvækst og mange andre værker, som de måske ikke kender til.

Leave a Reply