Hvem handler det om?

I 2002, hvor man stadig kunne høre musik på MTV (!), sad jeg på mit teenageværelse og gjorde netop det: Lyttede til musik i tv’et. Indtil da havde jeg aldrig rigtig hørt Johnny Cash og havde da egentlig heller ikke planer om det. Mit hoved var alligevel fyldt med elektriske guitarer og rock- og metalmusik, men dette nummer trådte alligevel frem. Var det mon fordi jeg genkendte noget i det? Eller var det blot et fængende, veludført nummer?
Johnny Cash leverede, med sin efterhånden aftagende stemmepragt, et melankolsk univers, en fortælling om en mand, som har levet et langt liv med de skår og ridser i lakken, som et hårdt liv medfører. Og man tror ham! Jeg gjorde i hvert fald.

”And you could have it all
My empire of dirt
I will kreep you down
I will make you hurt.”

Dette er historien om en mand, som i Johnny Cashs tilfælde, har ødelagt mangt og meget med sit alkohol- og stofmisbrug. Stemmen synes rusten, medtaget af mange års sang, men sikkert også overforbrug af forskellige substanser. Det hele synes at passe sammen… Det er bare ikke Johnny Cashs sang.
Sangen er skrevet af Trent Reznor, forsanger i Nine Inch Nails, og er en del af albummet The Downward Spiral – en fortælling om en mand, som gennem sit liv kæmper med to personligheder: Den menneskelige, følende person og den nihilistiske altødelæggende ”anden.” Hurt er kulminationen på dette album, hvor fortælleren efterlader denne tekst som et muligt selvmordsbrev. Dette er dybe temaer og Nine Inch Nails-albummet er virkelig et lyt værd. Det er bare noget helt andet end Johnny Cashs udgave. Johnny Cashs udgave af Hurt føles bare mere ægte – mere autentisk.
Johnny Cash kommer med sin udgave af Hurt til at repræsentere en stærk grad af performer-autenticitet. Når Trent Reznor synger Hurt, er han indlevet og fortællende i sin stemmeføring og man tror ham. Man køber fortællingen, men hos Johnny Cash træder denne autenticitet på en måde endnu længere frem. Her er det manden selv, der synger. Det er hans liv, der fortælles om.

Det er interessant, hvordan en sangs ”ejerskab” nærmest kan flyttes, hvis blot fortælleren kan identificeres med sangens tema/udtryk. Trent Reznor har selv i sit liv været igennem afhængighed af alkohol og fortæller på The Downward Spiral en historie om et ungt menneske, som oplever hans liv kollapse og ophøre med at have mening. En troværdig historie fra hans synspunkt.

Hvis man spørger den brede befolkning i dag om, hvem der har skrevet Hurt, har jeg en forestilling om, at de fleste ville svare ”Johnny Cash”. Dette bidrager naturligvis også til den opfattede autenticitet af sangen: Hvis man forestiller sig, at det er sangerens egen komposition.
Derudover skal Johnny Cashs udgave måske også nærmere ses som en fortolkning af Hurt, da harmonikken alt andet lige er mere spiselig hos Johnny Cash. Dette bidrager til en større lyttervenlighed. En a-molakkord er både nærmere at stave til og synge over end en h-moladd#11. Dette har muligvis hjulpet Johnny Cashs udgave til at blive den kendte udgave af sangen og dermed tilskrives han den største ægthed. Afspilningstallet på Youtube taler i hvert fald et tydeligt sprog med omkring dobbelt så mange afspilninger af Johnny Cashs Hurt

Johnny Cash: https://www.youtube.com/watch?v=FywSzjRq0e4
Nine Inch Nails: https://www.youtube.com/watch?v=kPz21cDK7dg

One thought on “Hvem handler det om?

  1. Pingback: Gammel vin på nye flasker | Musikvidenskabet.dk

Leave a Reply