Musik sat i montre – Om det ukendte band Big Star

Musik sat i Montre – Det ukendte band Big Star udnævnt til kulturarv

Jyllandsposten gav via et panel bestående af musikere og musikanmeldere henover sommeren et bud på de bedste 50 albums over de sidste 50 år. Reglerne for listen var, at et band kun måtte optræde en gang så der kom en spredning på artister. Desuden måtte hvert år kun være repræsenteret en gang, så der kom genremæssig spredning således at listen blev en musikalsk ”rejse ind i musikhistorien”.

Panelet bestod af rockmama Kira Skov, sangskriver og producer Nikolaj Nørlund, DJ Kenneth Bager, Jyllandspostens litteraturredaktør, jyllandspostens musikredaktør samt ejer af musikbutikken Route 66 Mette Christensen

Et eksempel på et overraskende album er Big Star i 1978 med Third/Sister Lovers, da Jyllandsposten skriver med følgende begrundelse: ”Big Star blev spåeten fantastisk karriere og udgav tre albums, der alle bliver betragtet som milepæle i rockhistorien, men succes fik de aldrig”. Det var et band, der i 1978 end ikke eksisterede mere. De havde på det tidspunkt havde udgivet tre albums, alle anmelderroste, men de spillede for tomme sale alligevel. Hvorfor ender et album, der intet publikum havde, på en liste, der skal indramme de sidste 50 års rock og pophistorie? En indramning kan netop være et bud på vores kulturarv. De vigtigste albums at huske på, som vi skal tage med videre i vores musikalske bevidsthed. Netop Big Stars forfald bliver fremhævet som et kernetræk ved deres sidste album, fordi smerten ved at have spillet for tomme sale, på trods af at de var spået en stor karriere virkelig skinner igennem især på nummeret ”Holocaust”.

Paradokset er til at tage og føle på: Et ukendt band udgiver i 1978 deres sidste album, der ligesom de foregående ikke bliver nogen succes, men i 2014 kommer albummet på en liste over de 50 bedste albums fra de sidste 50 år. Dette paradoks, der netop gør sig gældende for uhåndgribelig kulturarv siger Karen Lisa Salamon følgende om:

”Der er for mig at se et paradoks i at kulturarv netop ofte bevares gennem sin uhåndgribelighed. Det er i etnografien ofte diskuteret, at kultur netop bevæger sig og forandres fra generation til generation, men alligevel kan opfattes som det ’samme’ og som noget evigt og konstant af næste generation eller gruppe.”

At gribe ned i historien og skabe en kollektiv bevidsthed på den måde Jyllandsposten har gjort ved at tage et album fra hvert år, er at mejsle ting ind i sten, og fejre musikhistorien år for år. Det kan virke meget mærkeligt, at man ikke tager et album fra et band, der faktisk havde succes i 1978, for på den måde at nå musikpublikummet og musikken. Det må vel være et mål for kulturarven, når den skal konstrueres, at skabe bindeled mellem fortid og nutid. Big Star er historien om et band, som verden har ændret opfattelse omkring over tid, og deres albums er i dag ”milepæle” i rockhistorien.

Paradokset i hele denne historie er; ved at lave en liste over de største albums de sidste 50 år med Third/Sister Lovers og sætte vores kulturarv i en montre, understreger Jyllandsposten Karen Lisa Salamons pointe med, at kultur netop ikke er fastfrosset, men forandres fra generation til generation. Rejsen ind i musikhistorien, bliver således en rejse ind i hvordan vi ser os selv i historien, og ikke en rejse ind i historien. Selvfølgelig kan sådan en liste ikke være et objektivt billede på vores musikhistorie. Det påpeger hjerneforsker og musiker Peter Vuust også, da han kommenterer  udvælgelsesprocessen. Det faktum, at det er en subjektiv vurdering lavet ud fra nogle forholdsvis objektive rammer, gør at man kan lære mere om vores forhold til musik i dag, end der er lagt op til. Panelet vælger ud fra, hvad der betyder noget for dem (især dem, der selv spiller musik), og når juryen består af mennesker, der brænder for musik, bliver listen en hyldest til de bands vi skal huske i dag, fordi innovation vægtes højere end deres popularitet.

 

Om Artikelserien: http://www.jyllands-posten.dk/premium/kultur/ECE6863532/50-ar-kogt-ned-til-50-album/

Listen: http://jyllands-posten.dk/kultur/ECE6977127/her-er-hele-listen-50-album-fra-50-ar/

 

Leave a Reply