Nick Drake: overset i sin samtid – nu hædret med prestigefyldt blue plaque til BBC Music Day

Den plagede musiker, der i sin egen levetid fortvivlet drømte om, at hans musik kunne hjælpe bare ét menneske, er i dag elsket og anerkendt over hele verden og synonym med engelsk musikalsk kulturarv – og i juni blev han hædret med en prestigefyldt blue plaque ved hans barndomshjem og dødssted i Tanworth-in-Arden. Hvordan kan en musiker, der i dag forbindes med så stor musikalsk kulturarv, være passeret ubemærket hen i sin egen levetid?

Trade ad for Nick Drake’s compilation album Nick Drake, Billboard, page 48, 31 July 1971

Nick Drake hædret til BBC Music Day

I løbet af de sidste 150 år er der blevet uddelt adskillige blå mindeplader i England, der kobler vigtige historiske begivenheder og personer med geografiske steder, men kun ganske få af disse har været musikrelaterede.

Dette ændrede sig heldigvis i sommers, hvor Englands lokale BBC radiostationer i et samarbejde med British Plaque Trust uddelte 47 nye blå mindeplader til lokale musiklegender i England, og en af disse legender var den stadigt mere anerkendte, beundrede og indflydelsesrige folk-musiker Nick Drake.

Nick Drake blev hædret i sin hjemby Tanwoth-in-Arden i Warwickshire d. 15. juni, og mindepladen blev sat op på hans barndomshjem, Far Leys, som også var stedet, hvor han døde af en overdosis antidepressiva i 1974 – som kun 26-årig og med tiltagende svær depression og frustration over manglende gennembrud og anerkendelse.

Safe in your place deep in the earth,

That’s when they’ll know what you were really worth”

Ovenstående forudsagde Nick Drake skræmmende præcist i sangen “Fruit Tree”. Hvorfor er det først efter hans død, han har opnået kunstnerisk anerkendelse og kommerciel succes? Hvordan kan han være så aktuel i sin eftertid og dog så uaktuel i sin samtid?

Disse er nogle af de spørgsmål, der melder sig i forbindelse med den nylige hædring af Nick Drake og officielle blåstempling af Drake som vigtig britisk kulturarv.

Hertil kommer hele mystikken omkring hans person – de sparsomme fotografier af ham, de manglende film- og liveoptagelser og interviews. Hvem var Nick Drake egentlig?

Nick Drake nåede at udgive tre albums, Five Leaves Left (1969), Bryter Layter (1970) og Pink Moon (1972), og selvom han udgav sine albums på et stort pladeselskab Island Records, oplevede han udeblivende kommerciel succes til sin store fortvivlelse.

Hans sky og reserverede facon gjorde, at det var svært for hans pladeselskab at promovere ham, da han havde sceneskræk og ikke brød sig om at blive interviewet eller være i rampelyset.

 

Posthum anerkendelse og berømmelse

En af forklaringerne på hans posthume kultdyrkelse kan ligge i populærmusikkens autenticitetsdyrkelse. Der er en brutal ærlighed i Drakes musik, og musikken er måske den bedste vej til at forstå den reserverede og plagede musiker. Autenticitet er og bliver yderst eftersøgt i populærmusik og medvirker meget ofte til kunstnerisk validitet.

Desuden kan han nemt forbindes med forestillinger om den romantiske, fortabte poet – ligesom fx Jeff Buckley, Jim Morrison og Kurt Cobain – unge plagede mænd, der døde for tidligt og efterlod mystik og ubesvarede spørgsmål.

Det var i midten af 80’erne, han begyndte at blive bemærket, da en række kendte musikere nu nævnte ham som inspirationskilde – heriblandt Kate Bush og R.E.M’s Peter Buck og The Cures Robert Smith.

Derefter begyndte Drakes musik at blive brugt i tv, reklamer og film, og i 1999 blev sangen Pink Moon brugt i Volkswagen reklamen, Milky Way. Den efterfølgende måned solgte han mere end han havde gjort i de forgangne 30 år.

Hans musik er siden blevet brugt i tv-programmer og film, og der er lavet radioprogrammer, adskillige bøger, mindekoncerter og dokumentarfilm, og hvert år afholdes den årlige Nick Drake gathering i Tanworth-in-Arden, hvor folk fra hele verden deltager, og musikere fortolker hans musik i den lokale kirke.

Efter hans død er fans strømmet til byen, til Far Leys og hans grav for at føle sig tættere på musikeren. BBC holdt også mindekoncerten, The Songs of Nick Drake: Way To Blue I 2010, hvor kendte musikere fortolkede Drakes musik.

Nick Drakes historie er et eksempel på, hvor foranderlig og konstrueret en størrelse musikhistorie faktisk er. Drake skrev sig ikke ind i musikhistorien, imens han levede – men efter hans død er hans musik og kunstneriske appeal konstant blevet sat ind i nye kontekster, blevet tillagt ny betydning og genforhandlet og -fortolket.

Nick Drake’s grave in Tanworth-in-Arden, Warwickshire, England

Leave a Reply