“Toppen af poppen” – En hyldest til genbrug

Originalitet og genbrug er ikke ord, man umiddelbart forbinder med hinanden. At genbruge anses af mange nærmere som værende en modsætning til dét at være kreativ, særegen og ejendommelig – dét at være original.

Toppen af poppen er et dansk underholdningsprogram, hvor kendte danske musikere fortolker hinandens sange. Der er altså nærmest tale om en hyldest til dét at genbruge. Men kan man overhovedet tale om originalitet i et program, hvor præmissen er fortolkning?

Af Silvia Kjer Lopez de la Rica

Tivoli i København. Fredagsrock d. 23. august 2013. Mads Langer er fuld igang med en koncert. Men hvad sker der nu? Mads Langer lægger op til en sang på dansk, og folk jubler. Der er dog ikke tale om en sang af Mads Langer selv, men derimod en, der er skrevet af Sanne Salomonsen. Sangen er “Overgir mig langsomt”, som Mads Langer præsenterede for første gang i sæson 3 af Toppen af poppen i 2012, og som nu er blevet fast inventar i hans koncertrepertoire. Folk er vilde med det og lytter opmærksomt.

Om Toppen af poppen

Toppen af poppen er et musikalsk underholdningsprogram på TV2, hvor kendte danske musikere fortolker hinandens sange. Konceptet er baseret på det hollandske format; “The Best singers of the Netherlands (oprindelig titel: De beste zangers van Nederland).

Programmet havde premiere i Danmark d. 7. februar 2011, hvor sangerne Erann DD, Lars H.U.G., Szhirley, Dorthe Kollo, Anna David og Jokeren delte “det bedste, de har” – deres musik – med hinanden og det danske folk. Der er altså tale om seks vidt forskellige musikere, som hver især står bag nogle af de allerstørste hits i det danske musikkatalog, som nu har givet sig selv og hinanden den ultimative personlige og musikalske udfordring; at give nye bud på hinandens musik.

Successen med programmet har medført tre sæsoner såvel som tre CD-udgivelser; “Toppen af Poppen”, “Toppen af Poppen 2” og “Toppen af Poppen Vol. 3”, der indeholder udvalgte sange fra programmet, og alle har opnået høje placeringer på album- hitlisterne. Toppen af Poppen 2 har endda opnået en platin-certificering.

Genbrug = Originalitet?

Der er uden tvivl delte meninger om, hvorvidt man kan sammenstille genbrug med originalitet. Hvor nogle mener, at der her er tale om et modsætningspar, er der andre der nærmest hylder genbruget, og taler om mulighederne i at genanvende andres værker og se verden som en legeplads, der ligger åben for os uden begrænsninger – et sted, hvor vi skal bruge, hvad vi kan, og hvor originalitet sagtens kan udspringe fra noget i forvejen kendt. Slår man ordet “originalitet” op i ordbogen, beskrives der et begreb, der går ud på at tænke i nye baner, så man når frem til nye resultater, og dermed et produkt der skiller sig ud fra mængden. Udfra denne definition er det min påstand, at originalitet hermed ikke er forudsat absolut autonomi, og genbrug derfor sagtens kan være udgangspunktet for en original tanke eller idé.

I Toppen af poppen oplever man et program, hvor kendte musikere fortolker hinandens sange – såkaldt genbrug – med et unikt resultat til følge. Hvis vi fokuserer på Mads Langer, som deltog i programmets tredje sæson, er det min mening, at man her sagtens kan tale om originalitet. Hans udgaver af førnævnte “Overgir mig langsomt” og Peter Bellis “København (fra en DC9)” er udmærkede eksempler på dette, da han præsterer at tage andre kunstners værker og gøre dem umiskendeligt til sine egne. Hans versioner har opnået popularitet i en sådan grad, at han kan spille dem til sine egne live-koncerter til stor begejstring for publikum. Hvad der således startede som “genbrug”, er blevet til et originalt værk, som både lyttere og kunstner kan stå inde for. Dette eksempel i samspil med Toppen af poppens popularitet argumenterer for, at originalitet og genbrug ikke nødvendigvis er kunstneriske modsætninger, men at der gennem gen-tænkning af tidligere idéer kan opstå ny musik, der er helt sin egen. Nogle vil måske stadig hævde, at originalitet kræver fuldstændig autonomi. Dog kan man som modsvar stille spørgsmålet, om nogen mennesker overhovedet kan hævde at have dette i en verden, hvor vi ubevidst bombarderes med indtryk hver dag. Så længe der genbruges med omtanke og kunstnerisk troværdighed, er originalitet ikke en fjern tanke.

 

Internetressourcer

Mads Langer i Tivoli, fredag d. 23. august 2013

http://www.youtube.com/watch?v=De9axyOfw5c

“Toppen af poppen” er klar til premiere

http://omtv2.tv2.dk/index.php?id=4927

Opslag; Toppen af Poppen

http://da.wikipedia.org/wiki/Toppen_af_Poppen

 

Medier (2 lyd-eksempler)

Mads Langer – Overgir Mig Langsomt

http://www.youtube.com/watch?v=iVt4CzRE5UI

Mads Langer – København (Fra en DC 9)

http://www.youtube.com/watch?v=Sc7t-aNI4O4

Leave a Reply